OK 13 og OK 18 (Om den kommende storkonflikt)

Vi sagde det….. dengang i 2013 (Om den kommende storkonflikt i 2018)

Så skete det. Det jeg ikke synes skulle ske. Nu er det ikke blot lærerne som bliver løbet over ende i OK-18 forhandlingerne – men HELE den offentlige sektor. En kæmpe gruppe ansatte bliver bedt om at gentage lærernes konfliktsituation fra 2013. Det handler om ikke mindre end 780.000 mennesker.

Sophie Løhde har fortalt at hun i april vil komme med en stor reform af den offentlige sektor. Det lyder jo både besnærende og dejligt (og måske endda tiltrængt?), fordi der er en masse som ikke fungerer optimalt. Problemet er blot at de som skal betale for denne reform er de ansatte. De skal løbe endnu hurtigere., gå ned med stress og flygte fra den offentlige sektor lige som de 17.000 lærere som har forladt folkeskolen siden 2013.

De offentlige får ikke gavn af opsvinget som er i samfundet lige nu.  Sagt på alm. dansk. De får IKKE de samme lønstigninger som i den private sektor. Sophie Løhde har sagt at alle de offentlige ansatte har haft lønfest. Gid det var så vel! I de sidste tre overenskomster har de offentlige ansatte vist løntilbageholdenhed fordi der stadig var krise. Det er der ikke mere.
Sandheden er at Sophie Løhde har brugt det klassiske kneb blot at vise et udsnit af en lønstigning i 00 erne , hvor det ser ud som om at offentlige ansatte er steget voldsomt i løn. Virkeligheden er at offentlige ansattes løn nu blot følger det private arbejdsmarked. Hverken mere eller mindre.

Offentligt ansatte skal selv betale deres frokostpause. Det kan for en privatansat synes rimeligt nok. Det gør de/I jo i forvejen. Enig, så langt. Det kan vi godt – men i alle de år, hvor de privatansatte fik væsentlig mere i løn end offentligt ansatte, der fik vi/de så ”lønnen” betalt i ”bløde værdier”. For lærernes vedkommende forsvandt alle de ”bløde værdier” som vi i årevis havde forhandlet os frem, mod ikke at stige det samme i løn, som på det private arbejdsmarked til med et pennestrøg. Det kommer til at ske igen – i 2018 for 780.000 mennesker.
Jeg er nødt til at sige det som det er: Det er uretfærdigt. Jeg er desillusioneret! Ikke blot på mine vegne, men på alle 780.000 offentligt ansattes vegne.

Lige om lidt så breder LOV 409 sig fra lærerne og ud til hele den offentlige sektor. Bare vent og se…

De offentligt ansatte skal finansiere Sophie Løhdes reform med at arbejde mere og få mindre i løn. Præcis som det skete for lærerne i 2013.

Velkommen til et delt Danmark. Et Danmark, hvor politikerne er de eneste som vinder på at slå et 100 år gammelt system ihjel – trepartsforhandlingerne!

Leave a comment